Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил над 100 държави на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил над 100 държави на
Коментари Харесай

Байдън не покани Турция и Китай на срещата на върха за демокрацията

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е поканил над 100 страни на виртуална среща на върха по въпросите на демокрацията през декември. Сред тях са както съществени западни съдружници, по този начин и Ирак, Индия и Пакистан, написа БГНЕС, като се базира на листата, оповестен на уеб страницата на Държавния департамент.

Събитието ще е на 9-10 декември. В срещата ще вземат участие държавни водачи, представители на гражданското общество и частния бранш. Трите съществени тематики на срещата ще бъдат защита срещу авторитаризма, битка с корупцията и поощряване на зачитането на правата на индивида, изяснява Държавният департамент.

Китай, главният противник на Съединените щати, не е поканен, до момента в който Тайван е поканен - ход, който рискува да разгневи Пекин. Турция, с която САЩ са дружно в НАТО, също липсва в листата на участниците.

От страните от Близкия изток единствено Израел и Ирак ще вземат участие в онлайн конференцията.

Традиционните арабски съдружници на Съединени американски щати - Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Катар и Обединените арабски емирства не са поканени.

Байдън предложения Бразилия, макар че нейният извънредно десен президент Болсонаро е подложен на критика, че има властнически пристрастености и е корав покровител на Доналд Тръмп.

От страните в Европа Полша беше поканена на срещата на върха макар непрекъснатото напрежение с Европейския съюз поради спазването на правата на индивида. Унгария, водена от твърдолинейния националистически министър-председател Виктор Орбан не е измежду поканените.

В Африка измежду страните в листата на участниците са Демократична република Конго, ЮАР, Нигерия и Нигер.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР